Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut is na de opleiding fysiotherapie verder opgeleid in het specifiek beoordelen en behandelen van gewrichtsfuncties. Met name op het gebied van klachten aan de wervelkolom (rug of nek) heeft hij vaardigheden ontwikkeld die van belangrijke meerwaarde zijn, maar manuele therapie is toepasbaar bij alle gewrichten.
Er zijn verschillende behandelmethodes om een gewricht beter te laten bewegen. Dit kan zijn door middel van mobilisatie van het gewricht, manipulatie technieken en door oefeningen.
Door middel van een manipulatie, een snelle korte beweging van het te behandelen gewricht, functioneert het gewricht beter en gaat bewegen gemakkelijker. De effecten zijn dus snel merkbaar. Het zogenaamde manipuleren wordt in de volksmond vaak ‘kraken’ genoemd, vanwege het krakende of knappende geluid wat kan optreden. Een geslaagde manipulatie gaat niet per definitie gepaard met een klik geluid (“ kraken”), maar is meetbaar door toename in bewegingsmogelijkheid van het gewricht.
Mobilisatie en/of manipulatie van een gewricht zorgt voor een afname van pijn, waardoor je makkelijker kan bewegen. Beter bewegen is weer heel belangrijk bij je herstel. Daarom geven wij je ook altijd oefeningen en bewegingsadviezen mee. Hierdoor nemen je klachten niet alleen op korte termijn af, maar zul je op langere termijn ook baat hebben bij de therapie.
Klachten die door de manueel therapeut behandeld kunnen worden, zijn:
• Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
• Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
• Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
• Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
• Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
• Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
• Heupklachten.
Eerste afspraak met de manueel therapeut
Tijdens de eerste afspraak met een manueel therapeut bespreekt u uw klachten en op welk moment deze het meest aanwezig zijn. De manueel therapeut voert een lichamelijk onderzoek uit, waarna hij samen met u een persoonlijk behandelplan opstelt. Voor manuele therapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig.
De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van manuele therapie, stabiliserende en spierkrachtversterkende oefentherapie. Tijdens de behandelperiode bekijkt u samen met de manueel therapeut het beloop van de klachten en het effect van de behandelingen. Waar nodig werken we samen met huisartsen, neurologen en andere zorgverleners uit de buurt.