homepage header
Manuele therapie

Manuele therapie

//Manuele therapie
Manuele therapie 2018-10-18T09:07:18+00:00

Bij nek- en schouderklachten, hoofdpijn en rugklachten

Heeft u regelmatig last van uw nek, rug of pijn tussen uw schouderbladen? Terugkerende hoofdpijn in combinatie met nekklachten? Of lage rugpijn met eventueel uitstralingspijn naar uw been? Onze manueel therapeuten helpen u graag van uw klacht af. Voor manuele therapie kunt u terecht bij een van onze fysiotherapiepraktijken bij u in de buurt. Bekijk hier het locatieoverzicht.

Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft extra kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en de wervelkolom in het bijzonder. Manuele therapie verhelpt of vermindert gewrichtsklachten en (uitstralings)pijn door de wervelkolom, rug of gewrichten te ‘mobiliseren’. Deze vorm van therapie helpt bij klachten als hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en schouderpijn. Vaak is voorzichtig trekken of duwen met speciale techniek al genoeg. Wanneer u manuele therapie volgt, kunt u het effect vaak direct merken. U beweegt vrijer, uw houding verbetert en de pijn neemt af.

Manuele therapie bij nek-, rug-, en schouderklachten
Klachten aan uw nek, rug en schouders kunnen verschillende oorzaken hebben. De manueel therapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op om uw klachten zo snel mogelijk te verminderen. De manueel therapeut beweegt uw gewrichten op een bepaalde manier zodat u weer makkelijker en met minder pijn kunt bewegen.

Klachten die door de manueel therapeut behandeld kunnen worden, zijn:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • Heupklachten.
  • Manuele therapie bij hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en kan u behoorlijk belemmeren bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Voor spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek en migraine kunt u terecht bij onze therapeuten. Een manueel therapeut kijkt samen met u naar de oorzaak van uw hoofdpijn.

Manuele therapie bij KANS (RSI)
RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten die voor komen in uw bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. RSI klachten zijn vaak arbeidsgerelateerd. Wanneer u voor uw beroep bijvoorbeeld veel stil zit kunnen dergelijke klachten ontstaan.

Eerste afspraak met de manueel therapeut
Tijdens de eerste afspraak met een manueel therapeut bespreekt u uw klachten en op welk moment deze het meest aanwezig zijn. De manueel therapeut kan kort fysiek onderzoek doen, waarna hij samen met u een persoonlijk behandelplan opstelt. Voor manuele therapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig.

De behandeling bestaat uit een combinatie van manuele therapie, stabiliserende en spierkrachtversterkende oefentherapie. Tijdens de behandelperiode bekijkt u samen met de manueel therapeut het beloop van de klachten en het effect van de behandelingen. Waar nodig werken we samen met huisartsen, neurologen en andere zorgverleners uit de buurt.

Maak een afspraak of neem contact op met ons